Parlamentul ungar a aprobat o lege controversata care prevede crearea unei noi autoritati pentru monitorizarea si sanctionarea prin amenzi a canalelor media. Autoritatea Nationala pentru Media si Comunicatii va monitoriza atat canalele media publice cat si cele private. UE nu a reactionat inca, desi multe voci trag un semnal de alarma in privinta libertatii de exprimare.

Noua autoritate va putea da amenzi de aproape 1 milion de dolari posturilor tv, peste 100.000 dolari ziarelor si peste 45.000 dolari site-urilor de stiri. Amenzile privesc atat continutul neechilibrat cat si incalcarea regulilor privind spatiul destinat sexului, alcoolului si violentei.

Observatorii independenti OSCE si Freedom House si-au aratat ingrijorarea asupra cresterii controlului guvernului ungar asupra mass media. Sute de studenti au demonstrat marti in Budapesta impotriva acestei legi. Parlamentarii care s-au opus initiativei legislative au purtat benzi adezive peste gura in timpul votului in semn de protest. Guvernul isi apara pozitia spunand ca legislatia Ungariei trebuie sa se actualizeze tinand cont de rapiditatea dezvoltarii tehnologiilor media si a continutului, anunta BBC, citat de HotNews.ro

UE adopta politica 'vom vedea'

UE a avut o pozitie rezervata miercuri, in privinta "constitutiei media" adoptate in Ungaria, criticata intens pentru restrangerea libertatii de exprimare, scrie EurActiv.hu.

Atitudinea Comisiei s-a plasat in contrast cu cea a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a criticat in termeni duri noile legi.

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a criticat si el legile, afirmand ca ar pune Ungaria in aceeasi barca cu regimul autoritar din Bielorusia. "Este un pericol pentru democratie", a spus Asselborn intr-un interviu telefonic acordat Reuters. "Statul va controla opinia."

Seful noii autoritati pentru media este numit pentru un mandat de noua ani de catre premier. Annamária Szalai, membra Fidesz, a fort numita de Viktor Orban in aceasta pozitie. 

Ce se va intampla cu Pokemonii?

Szalai a devenit celebra pe vremea cand era inca in opozitie si reprezenta Fidesz in Consiliul National al Radioului si Televiziunii. In aceasta calitate, a cerut colegilor sai sa interzica difuzarea in Ungaria a serialului de desene animate Pokemon, spunand ca acesta ar afecta negativ minorii.

In decembrie 2010, ea a dat in judecata cotidianul Népszabadság dupa ce acesta a scris ca ea va fi "seful sefilor" in noua calitate de presedinte a Autoritatii Nationale pentru Media si Telecomunicatii.

Ministrul de externe maghiar János Martonyi a sfatuit luni presa de la Bruxelles sa "verifice realitatea din spatele enumitor zvonuri." El a insistat ca media ar putea fi amendata numai daca exista o hotarare a unui tribunal in privinta materialelor de presa in discutie.
(Articol complet la EurActiv.com)

Gazeta Wyborcza: Budapesta - o miscare gresita

Pe 21 decembrie, Primul ministru Viktor Orban a adoptat o lege care limiteaza libertatea presei. Cum Ungaria se pregateste sa preia presedintia UE, de ce oare nimeni in Europa nu vorbeste despre acest lucru, se intreaba Jacek Pawlicki, cronicar la Gazeta Wyborcza.

In iarna anului 2000, UE a aplicat sanctiuni fara precedent impotriva Austriei, izoland-o, dupa ce partidul xenofob al lui Jorg Haider a fost invitat sa se alature coalitiei guvernamentale. Haider insusi a venit la Bruxelles pentru a demonstra ca nu este un mini-Hitler in tunica militara.

In ianuarie 2011, Ungaria, cu un Viktor Orban intr-o evidenta postura autoritara, preia fraiele presedintiei prin rotatie a UE. Avand o pozitie puternica, sustinut de trei sferturi din parlament in timp ce opozitia e in plin proces de autodistrugere, Primul ministru ungar tocmai a adoptat o noua lege privind mass-media care permite guvernului sa controleze si sa hartuiasca financiar mass-mediile independente, sub pretextul considerat pertinent ca mass-media trebuie controlata de un consiliu guvernamental.

Guvernul lui Orban a luat prelut deja controlul asupra majoritatii institutiilor publice din Ungaria. Printre alte masuri adoptate, si care au iritat autoritatile de la Bratislava, se afla cea a oferirii de pasapoarte ungare minoritatii maghiare din Slovacia.

Niciun comentariu critic de la liderii UE

In Europa nu reactioneaza nimeni. In mass-media nu a aparut nici macar un singur comentariu critic, din partea vreunui lider al UE, despre Orban. Deprimata din cauza problemelor generate de moneda euro, Europa a devenit nesimtitoare.

Populismul este astazi o boala pan-europeana – din Balcani, prin Italia si pana in Franta. Liderii europeni sunt ocupati cu rezolvarea propriilor probleme si nu au vreme sa priveasca in curtile altora. Europa isi pierde nu doar sensibilitatea si increderea in sine dar si propria abilitate de a se apara. Cu toate acestea, impartim nu doar piata comuna, bugetul sau spatiul Schengen dar si principiile democratiei. Vrem oare sa renuntam la acestea?
(Articol complet la Press Europ)

Surse: HotNews.ro, EurActiv.com, PressEurop